Crioterapia este o metodă terapeutică frecvent utilizată pentru tratarea a diverse leziuni benigne și maligne. Este esențial ca abordul să fie realizat de medici cu experiență, care dispun de tehnologia necesară. Când se utilizează și unde poți beneficia de servicii de crioterapie în Constanța, află din materialul următor.
Potrivit dr. Irena Smadea, medic primar dermato-venerolog, mecanismul distrugerii în crioterapie îl constituie necroza care rezultă în urma congelării. Azotul este singurul gaz rece dovedit eficient prin studii clinice. Astfel, în stare lichidă, acesta se găsește la -196 grade Celsius.
Aplicat pe piele, se ajunge la -40 până la -50 de grade, temperatură suficientă pentru a distruge leziunea tratată. Spre exemplu, a precizat medicul, crioterapia cu azot lichid este o tehnică de distrugere și/sau îndepărtare a leziunilor cutanate inestetice sau precanceroase.
Crioterapia: cum se realizează
Se aplică pe corp cantități mici de azot lichid. Acesta este extrem de rece și îngheață orice țesut cu care vine în contact. Imediat după aplicare, tratamentul acționează prin înghețarea și apoi autoeliminarea formațiunilor nedorite de pe piele.
Procedura este indicată în cazul excrescențelor pielii, negi și veruci genitale, veruci vulgare, pe față, mâini, picioare, mici leziuni cărnoase pe piele. De asemenea, se poate apela la crioterapie în cazul apariției formațiunilor tumorale benigne și maligne, a petelor de pe corp cauzate de soare, keratoze actinice, keratoze seboreice.
Avantajele crioterapiei cu azot lichid constau, în primul rând, în rapiditatea metodei și ușurința de aplicare – în medie 30 de secunde pentru o leziune. Nu necesită anestezie, pansamente, suturi și se evită apariția sângerărilor sau a rănilor deschise, a infecșiilor, precum și a cicatricilor.
Efectele adverse ale crioterapiei sunt, de obicei, minore și de scurtă durată. În ultima perioadă, foarte mulți dermatologi practică crioterapia. Avantajele generale ale acesteia constau în faptul că tehnica este facilă, costurile sunt scăzute și rezultatele cosmetice sunt destul de bune.
Congelarea rapidă și dezghețarea lentă maximizează distrugerea țesuturilor celulelor epiteliale și este cel mai rapid tratament pentru afecțiunile maligne. Totodată, un dezgheț rapid poate fi recomandat și pentru tratamentul leziunilor benigne sau cheloide în zonele predispuse la cicatrici. În ceea ce privește keratinocitele, acestea trebuie să fie congelate la -50 de grade pentru ca distrugerea să fie optimă. Tipurile de cancer de piele cu leziuni maligne necesită tot o temperatură de -50 de grade Celsius. Pentru distrugerea leziunilor benigne este recomandată o temperatură de -20 până la -25 de grade Celsius.
Dr. Irena Smadea, medic primar dermato-venerolog
Crioterapie în Constanța: tehnologie și disponibilitate
Dr. Smadea alege CryoPen. Acest dispozitiv are forma unui spray cu vârfuri de aplicare, de diferite forme și dimensiuni, în funcție de suprafața și profunzimea leziunii, pentru a nu leza țesutul sănătos din jur.
Pentru programări la dr. Irena Smadea, medic primar dermatolog, sunați la 0752 130 789. Detalii despre formele de a intra în legătură cu dr. Smadea regăsiți și în pagina de Contact.
Autor: Mirabela Șerbănescu