Vegetaţiile veneriene

Vegetaţiile veneriene sunt excrescenţe apărute în zona genitală, numite şi negi genitali, care sunt cauzate de infecţia cu virusul uman papillomavirus (HPV), cea mai comună boală transmisibilă pe cale sexuală. Infecţia se manifestă prin apariţia unor negi de culoarea pielii sau cu tentă gri în zona genitală sau anală, sub forma unui buchet ce seamănă cu o conopidă, care provoacă durere, disconfort şi mâncărime.

Femeile prezintă un risc mult mai crescut de complicaţii, cum ar fi cancerul cervical (de col uterin) sau vulvar , anal sau de gât. Bărbaţii prezintă, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta cancer de penis.

Negii genitali sunt mici excrescenţe care pot apărea pe scrot, penis, anus, vulvă, vagin, coapse sau la intrarea în uter (colul uterin), dar şi pe buze, limbă sau în gât, dacă infecţia a fost transmisă prin contact sexual oral.

Alte simptome care pot însoţi vegetaţiile veneriene sunt: secreţiile vaginale neobişnuite, mâncărimea în zona genitală, sângerările în afara menstruaţiei, senzaţia de arsură, durere şi disconfort.

Boala este extrem de contagioasă şi se transmite prin contact sexual cu o persoană infectată.

Deşi orice persoană activă sexual prezintă risc să contracteze virusul HPV, anumite categorii sunt mai expuse:

  • Persoanele cu vârsta sub 30 de ani
  • Fumătorii
  • Persoanele cu sistem imunitar slăbit
  • Copiii ale căror mame au fost infectate cu HPV în timpul sarcini
  • Persoanele care fac sex neprotejat
  • Persoanele care au parteneri sexuali multipli
  • Persoanele care practică sexul oral sau care şi-au început viaţa sexuală la o vârstă fragedă
  • Pacienţii infectaţi cu HIV sau cu herpes
  • Persoanele stresate

Chiar dacă negii genitali pot dispărea de la sine fără tratament, virusul rămâne în organism şi poate fi reactivat pe parcursul vieţii de anumite afecţiuni şi, de asemenea, poate fi transmis şi partenerului. Aşadar, este de preferat tratamentul acestora atât pentru ameliorarea simptomelor, cât şi pentru a elimina riscul de transmitere a virusului.

 Tratament:tehnici precum arderea prin electrocauterizare cu un curent electric de intensitate joasă, criochirurgia cu azot lichid.

În cazul femeilor care au urmat tratament pentru eliminarea negilor genitali este indicată efectuarea periodică a testului Babeş Papanicolau, pentru a urmări evoluţia tratamentului şi dacă au loc modificări celulare de natură cancerigenă la nivelul colului uterin.

 Măsura care pot reduce riscul infectării cu virusul HPV este folosirea prezervativ şi renunţarea la fumat. Ţineţi cont că uneori infecţia cu HPV este asimptomatică, dar asta nu înseamnă că riscul de transmitere a virusului nu este la fel de ridicat.