PATCH TEST – TESTE ALERGIE
Alergia apare cand sistemul imunitar al unei persoane reacționează exagerat la o substanță din mediul înconjurător, denumită alergen, pe care organismul o percepe drept un potenţial pericol.
Alergiile pot apărea la orice vârstă, iar mediul inconjurator, din societatea moderna, cu poluarea şi praful din marile oraşe sunt factori ce favorizeaza dezvoltarea lor.
Alergenii sunt bine tolerați de persoanele sănătoase. La unii oameni sistemul imunitar poate declanşa o reacție de hipersensibilitate la momentul intrării în contact cu aceşti alergeni și poate genera inflamații la nivelul pielii, sinusurilor, căilor respiratorii sau sistemului digestiv.
Clinic, reacțiile alergice pot varia de la un pacient la pacient, de la manifestări minore, precum rinita sau dermatita atopică, până la unele severe, respectiv anafilaxie, afecțiune capabilă să pună viața pacientului în pericol.
În ceea ce privește tipologia substanţelor alergene, ele pot varia şi pot fi:
- aeropurtate, inhalate (acarienii, părul de animale, mucegaiurile, polenurile de graminee, buruieni și arbori);
- alimentare (proteinele din lapte, ou, soia, grâu, nuci, pește, susan, crustacee);
- medicamentoase;
- de contact (metale, solutii chimice, aditivi si conservanti din produse cosmetice, detergent, produse de curatat, vopsele, coloranti din haine, latex, parfumuri);
- veninurile de insecte.
Pentru un diagnostic cât mai precis al alergiilor, medicul dermatolog urmează trei pași:
- anamneza, discuția faţă în faţă cu pacientul – în cadrul acestei intalniri foarte importantă, medicul dermatolog va întreba pacientului despre simptome și posibile cauze, despre istoricul medical personal și familial, despre medicamentele administrate, despre stilul de viață şi obiceiurile alimentare;
- examenul fizic – dacă medicul dermatolog bănuieşte o alergie, va acorda o atenție deosebită verificării urechilor, ochilor, nasului, gâtului, pieptului și pielii;
- efectuarea de teste alergologice.
Testarea cutanată cu PATCH-TEST
Testarea alergologică cutanată presupune expunerea directă a pielii la acţiunea unor substanţe, numite alergeni, implicate în declanşarea alergiilor, şi observarea semnelor unei reacţii alergice locale.
Testul cutanat PATCH-TEST folosește alergenul aplicat pe un plasture care se va lipi apoi pe piele. Rezultatul va fi citit după 2 – 5 zile. Orice persoana la care se suspecteaza o dermatita alergica ar trebui sa fie testate cu metoda PATCH-TEST, daca se dorește identificarea agentului cauzator (vopsea de păr, diferite metale, substanţe dezinfectante, parfumuri ori componente din creme, cauciucuri, conservanți, medicamente).
Testarea cutanată, PATCH-TEST, este o modalitate de diagnosticare rapidă şi precisă a diferitelor tipuri de alergii, in cabinetul medicului dermatolog, precum rinita alergică, astmul cu componentă alergică, dermatita atopică, alergiile alimentare, medicamentoase și cele induse de veninurile de insect, intoleranta la histamina.
Testul cutanat PATCH-TEST este indicat si in: eruptii eczematoase persistente, eczema cronica la nivelul mainilor, picioarelor, fetei si pleoapelor, eczema la persoanele cu ocupatii la risc (stomatologie, cosmetica).
Testarea cutanată PATCH-TEST pentru diagnosticarea alergiei are ca principale avantaje:
aflarea in timp scurt a rezultatului;
rapiditatea testării – la testarea cutanata PATCH-TEST este nevoie de 48 de ore pentru a obţine un rezultat concludent;
nu este dureroasă.