Cum se foloseste lampa UVA ?

Pentru a urma un tratament cu ultraviolete aveți nevoie de o lampa UVA, un cronometru cu alarmă (sau timer din telefonul mobil) și de un carnețel pentru a păstra un istoric al zonelor tratate și al timpilor de expunere.

Distanta intre tubul UV si zona expusă trebuie sa fie în jur de 5cm. În cazul lămpilor cu brat reglabil această distanta se reglează la începutul tratamentului. In cazul lămpilor de tip Dermalight puteți folosi pieptănul ca distanțier (accesoriu inclus in setul lămpii)

Distanta intre lampa UVA si zona tratata

Porniți lampa cu câteva minute înainte de începerea tratamentului pentru ca tubul sa atinga parametrii optimi de funcționare. Orientati lampa inspre zona tratata și porniți cronometrul. Avertismentul sonor al cronometrului vă indica momentul in care trebuie sa îndepărtați lampa. Intre reprizele de tratament nu opriți lampa ci îndepărtați-o de zona tratata.

Puteți tine evidenta ședințelor de tratament într-un mic carnețel. Astfel veți ști întotdeauna care este durata expunerii unei anumite zone.

Evidenta sedintelor de tratament cu lampa UVA

Într-o săptămâna se vor face maxim 3 ședințe de tratament. De exemplu: Luni,  Miercuri, Sâmbăta

Se începe cu o expunere de 40 secunde. Dacă a doua zi dupa tratament pielea din zona cu vitiligo nu a devenit roz, expunerea din următoarea ședință de tratament creste cu 20 secunde. Atât timp cât observam o ușoara înroșire a pielii a doua zi, timpul de expunere rămâne același.


Atunci când pielea nu se mai înroșește înseamna ca e momentul sa mărim expunerea cu 20 secunde.
Dacă a doua zi pielea are o culoare rosu aprins înseamna ca ați supraexpus zona. Nu reîncepeți tratamentul zonei respective pâna la vindecarea arsurii și scădeți timpul de expunere.


Atenție, urmărim o ușoara înroșire a doua zi (culoare roz), nu rosu (semn al arsurii).
Exemple timpi de expunere:

  •     20 secunde
  •     40 secunde
  •     1 minut
  •     1 minut 20 secunde
  •     […]
  •     5 minute

Expunerea maxima nu trebuie sa depășească 5 minute. Cu timpul, în zonele tratate vor apărea mici puncte de pigment. Punctele de pigment cresc în dimensiuni și acoperă treptat zona afectată. Repigmentarea poate continua și după încetarea tratamentului.
Daca vreți sa tratați punctual o zona, puteți acoperi pielea sănătoasa de lângă cu bandă adezivă opacă. Astfel tratamentul va ținti doar zona afectată, fără riscul apariției hiper-pigmentarii (pigmentarea excesivă a zonelor învecinate petelor)