Tratament  Microneedling

Cum functioneaza aparatul de Microneedling?


Dispozitivul de Microneedling executa micro-perforatii controlate ale pielii, la adancimi diferite, pentru a stimula formarea de noi straturi de colagen si elastina in piele, proces numit inductie de colagen sau neocolageneza. Este primul instrument avansat pentru “tratamentul fractionat” – intinde, ridica si reintinereste pielea.

Tratamentul cu Microneedling este unul sigur si eficient, iar in cadrul acestuia se pot folosi ace de tratament nano, cu 12, 36 sau 42 microace verticale, sterile, detasabile si de unica folosinta. Cu cat numarul de ace este mai mare, cu atat capacitatea de stimulare a colagenului e mai crescuta, iar minimul de disconfort simtit este relativ acelasi, indiferent de numarul de microace utilizate. Aparatul de Microneedling executa mii de micro-intepaturi controlate in derm, avand un puternic efect de reintinerire asupra fibrelor de colagen si elastina, atat prin actiunea mecanica, cat si prin introducerea substantelor active direct in straturile profunde ale pielii prin intermediul canalelor/micro-inciziilor create.

 

Cum actioneaza Microneedling-ul asupra pielii?


Mezoterapia cu ace actioneaza asupra primelor 2 straturi ale pielii, epidermul – la exterior si dermul – stratul profund al pielii. Pentru un tratament eficient a diverselor conditii ale pielii trebuie sa ajungem in derm. Micro-injectorul utilizat are ace fine ce penetreaza controlat epidermul, in acest fel avem acces direct la derm, unde isi au originea diversele probleme ale pielii.

Tratamentul cu microace se bazeaza pe mecanismele de auto-vindecare ale organismului. Corpul reactioneaza la introducerea acelor la fel cum ar reactiona la orice alt obiect ascutit ce penetreaza pielea. Diferenta este data de dimensiunea obiectului – fiind vorba in acest caz de microace. Introducerea de ace chirurgicale foarte mici este simtita de nervii receptori ai pielii ca un stimul al leziunii. Acele sunt atat de fine si subtiri, incat ranirea tesutului este foarte putin probabila. Cu toate acestea, acest “stimul nervos” are ca tinta un proces de vindecare in cascada. Celulele din piele elibereaza semnale de crestere catre celulele nediferentiate, dupa intepare. Efectul este raspandirea de noi celule. Acestea inchid rana, transformandu-se automat in fibre de colagen, dar creeaza si fibre capilare care ajuta la circulatia sangelui.

 



 

 

Ce rol au cocktail-urile medicale folosite la Microneedling?


Impreuna cu microacele, in cadrul tratamentului se folosesc intotdeauna si substante active prezente in cocktail-urile de puritate medicala. Micro-injectorul creeaza micro-incizii in piele atat cat este suficient pentru a stimula producerea de colagen si elastina.  Multe studii clinice au aratat ca absorbtia cocktail-urilor de puritate medicala este imbunatatita de pana la 3000 de de ori, daca acestea sunt aplicate cu ajutorul Microneedling-ului, comparativ cu metoda de aplicare topica.

Tratamentul cu Microneedling penetreaza straturile superioare ale pielii, ajuta la refacerea echilibrului natural al pielii, reface activitatea celulara si confera un aspect sanatos. Rezultatul este o piele care radiaza de sanatate, tonifiata si frumoasa.

Tratamentul de Microneedling este dureros?


Terapia cu microace este un tratament non-ablativ (bland) al pielii, adica trateaza straturile profunde ale pielii fara a indeparta stratul superficial ca in cazul laserului sau peelingului chimic. Disconfortul este minim. In plus, acele vibreaza si acest lucru ajuta la diminuarea senzatiilor neplacute din timpul tratamentului. Recuperarea este rapida, iar rezultatele sunt comparabile cu cele ale tratamentelor laser.

Tratamentul cu microace actioneaza pe 3 cai:


  1. Micro-acele declanseaza propriul mecanism natural al pielii de auto-refacere prin formarea de colagen nou care ajuta la repararea/regenerarea rapida a pielii. Aceasta inseamna ca aspectul pielii se va imbunatati continuu timp de mai multe luni, odata cu formarea de colagen nou,
    2. Cocktail-urile de puritate medicala utilizate, contin substante active si sunt absorbite profund si in cantitate mare in piele, ceea ce creste eficacitatea tratamentului. Se utilizeaza amestecuri de substante active (acid hialuronic cu masa moleculara mica, vitamine, minerale, oligoelemente, extracte din plante) cu rol de refacere si regenerare a pielii,
    3. Formarea de noi vase de sange (neoangiogeneza), imbunatateste alimentarea cu sange a pielii, in acest fel pielea este mult mai bine hranita si oxigenata.

 

Care sunt avantajele si beneficiile tratamentului cu microace?


+  Tratamentul cu microace realizat cu Micro-injectorul prezinta anumite avantaje fata de tratamentele cu laser sau peeling chimic medical, astfel ca tratamentul nu afecteaza epidermul (stratul superficial al pielii) precum in cazul celui cu laser sau peelingului chimic medical, timpul de refacere este minim comparativ cu cel din urma procedurii ablative cu laser, iar tratamentul este mai putin costisitor comparativ cu laserul,
+  Nu are efecte secundare nedorite,
+  Adancimea de penetrare a microacelor se controleaza foarte usor (0 – 2,5mm),
+  Perioada de vindecare este scurta, roseata va persista de la cateva ore pana la cateva zile, depinde de adancimea cu care se lucreaza,
+  Se reface conditia generala a pielii prin regenerarea cutanata intensa,
+  Penetrare excelenta si in profunzime a substantelor medicale,
+  Poate fi folosita ca si terapie unica sau combinata cu alte terapii, asociata cu alte tratamente (tratamentul ridurilor cu acid hialuronic, etc.).

 

Pe ce zone se poate efectua Microneedling-ul?


Mezoterapia fractionata este recomandata tuturor tipurilor de piele si poate fi folosita cu succes pe intreg corpul: fata, gat, decolteu, maini, cearcane sau zone extinse de pe corp, in cazul vergeturilor si a pielii lipsite de tonus, etc. Tratamentul poate fi aplicat si la nivelul zonelor mai sensibile, conturul ochilor, al nasului si al buzelor. 

In cat timp apar rezultatele tratamentului cu microace?


Rezultatele se observa la cateva zile, maxim o saptamana de la efectuarea tratamentului, efectul maxim apare in general la 6-8 saptamani dupa tratament, iar procesul de imbunatatire continua pentru mai mult timp.

Tratamentul prin Microneedling contribuie la cresterea in volum si ingrosarea pielii, rezultatul fiind unul de intinerire vizibila, netezirea ridurilor fine, diminuarea cicatricilor, cresterea elasticitatii si imbunatatirea texturii pielii. 

Care sunt indicatiile tratamentului cu microace?


+  hiperpigmentatii, melasma, pete cauzate de expunerea la soare – rejuvenarea pielii imbatranite si foto-imbatranite,
+  piele lipsita de tonus, piele imbatranita/flasca,
+  linii de expresie si riduri fine/medii,
+  tratamentul cicatricilor post-acneice, post-varicela si atrofice,
+  ameliorarea vergeturilor,
+  reducerea dimensiunii porilor dilatati/piele grasa,
+  tratamentul pielii uscate,
+  uniformizarea culorii pielii,
+  ingrijirea pre- si post interventii de chirurgie estetica,
+  stimularea cresterii parului.

 

Cat dureaza un tratament cu microace?


Durata fiecarei sedinte de Microneedling este aproximativ 1,5 – 2 ore, depinde de zona lucrata. Dupa demachierea si dezinfectarea pielii, se aplica pe zonele de tratament crema anestezica si folie pentru instalarea rapida a efectului anestezic. Dupa 20-30 minute se indeparteaza crema anestezica (tenul este usor amortit) si se incepe procedura, executand treceri specifice zonei de tratament cu ajutorul Micro-injectorului. Totodata, se administreaza substante active din cocktail-urile medicale Toskani, specifice tratamentului stabilit. Dupa procedura se aplica obligatoriu crema speciala dupa tratament si crema cu protectie solara, SPF 80+.

Cum va arata pielea dupa tratamentul cu Microneedling??


Imediat dupa procedura, zona tratata este inflamata, iritata si rosie, iar reactiile pot persista de la cateva ore pana la 2-3 zile (chiar si mai mult pentru persoanele sensibile), in functie de gradul de sensibilitate al fiecarei persoane. Cele mai multe persoane vor experimenta roseata si umflare usoara intr-un mod similar cu arsurile solare timp de 6-48 de ore si de asemenea, pot exista puncte minime de sangerare. Acest lucru este normal sa se intample si este de dorit, facand parte din etapele tratamentului. Reactia inflamatorie a pielii este extrem de scurta si se modifica in mod semnificativ in termen de ore, de la roseata la roz. Ulterior, pielea se calmeaza, devine uscata, apare descuamarea (o usoara exfoliere a pielii). Intrucat micro-injectiile produse de microace se inchid in 2-3 ore dupa procedura, este permis machiajul a doua zi. Intr-o saptamana vei observa ca pielea este mai fina si mai luminoasa, iar ridurile si cicatricile sunt micsorate vizibil. Efectele definitive apar la 2-3 luni de la procedura.

 

Ce trebuie sa fac dupa tratamentul cu Microneedling?


Este absolut obligatoriu sa eviti expunerea directa la soare, timp de o saptamana dupa tratament. De asemenea, este obligatoriu sa aplici zilnic crema cu factor de protectie solara SPF 30  si produse dermato-cosmetice cu factori de crestere epidermali cu formule de substante nano-incapsulate, special create pentru a fi aplicate dupa aceste tipuri de tratamente faciale. 

Cate sedinte de Microneedling se recomanda a fi efectuate?


Numarul sedintelor de Microneedling difera in functie de zona tratata si de complexitatea tratamentului. In principiu se recomanda 3-8 sedinte la interval de 2-3 saptamani. Pentru rejuvenare sunt necesare 4-6 sedinte, la un interval de 2-3 saptamani. Pentru cicatrici, vergeturi, piele lipsita de tonus sunt necesare 6-8 sedinte sau chiar mai multe, in functie de particularitatle fiecarei persoane, la un interval de 4-6 saptamani.

 

Care sunt contraindicatiile tratamentul cu Microneedling?


Contraindicatii: sarcina si alaptare, persoanele ce au tendinta de a forma cicatrici cheloide sau hipertrofice, infectii sau inflamatii ale zonei care trebuie tratata, afectiuni sau herpes in zona de tratament, boli cutanate cronice, patologii in coagularea sangelui, tratamente cu anticoagulante, vindecare intarziata, malignitati cutanate.

 

Metoda este excelenta pentru tratamentul caderii parului.

Vă invităm să descoperiţi câteva motive comune ale căderii părului:

Stresul emoţional 

Orice traumă de natură psihică survenită ca urmare a producerii unui accident rutier, intervenţie chirurgicală, afecţiune severă, teama de îmbătrânire, divorţul, moartea unei persoane apropiate, pierderea locului de muncă  sau chiar o banală răceală care se întinde pe o perioadă mare de timp poate duce la căderea temporară a podoabei capilare. Şi asta pentru că ciclul de viaţă a firului de păr este dereglat şi nu mai respectă ritmul normal de „creştere, odihnă, regenerare”.
Vestea bună este că odată ce scapi de acea stare emoţională negativă, părul reintră în normal şi nu va mai cădea la fel de mult.

Sarcina 

Din cauza durerilor suportate în timpul naşterii, femeile pot rămâne cu anumite traume care pot, de asemenea, să ducă la pierderea părului mai mult decât în mod obişnuit. Desigur, este doar o problemă de timp până când vei trece peste acest şoc al naşterii şi părul tău nu va mai fi o victimă.

Prea multă vitamina A 

Da, se poate ca aceasta să fie cauza pentru care părul tău se împotriveşte să rămână pe cap. Cantitatea zilnică de vitamina A este de 5.000 UI pentru adulţi, însă atunci când ne administrăm din proprie iniţiativă suplimente alimentare cu vitamina A este foarte posibil să ne confruntăm cu acest efect advers neplăcut.
Cea mai simplă cale de a vedea dacă într-adevăr aceasta este cauza este să renunţi pentru o perioadă la suplimentele vitaminice pe bază de vitamina A şi să observi cum reacţionează părul la această schimbare.

Prea puţine proteine 

În momentul în care corpul nu primeşte suficiente proteine, procesul de creştere a părului este încetinit iar regenerarea este şi ea blocată. Prin urmare, include în alimentaţie cât mai multe alimente bogate în proteine, cum sunt ouăle, carnea sau peştele.

Moştenirea genetică 

Poate fi şi acesta un motiv, mai ales dacă ştii că persoanele de sex feminin din familie au avut astfel de probleme. Spre deosebire de bărbaţi însă, femeile nu se trezesc dintr-o dată cu o chelie de toată frumuseţea, ci se confruntă cu subţierea părului şi ruperea facilă a acestuia la periaj, ceea ce duce la rărirea podoabei capilare.

Dezechilibrul hormonal 

La fel cum sarcina poate modifica nivelul de hormoni din corp, acelaşi lucru se poate întâmpla şi atunci când iei anticoncepţionale nepotrivite, care îţi pot da peste cap hormonii androgeni, responsabili şi de chelia la bărbaţi.
De aceea, este foarte important să consulţi medicul ginecolog înainte de a lua pilule, pentru că doar o anamneză amănunţită poate stabili cu certitudine ce tip de contraceptive îţi sunt indicate.

Deficienţa de fier  

Aproape una din 10 femei cu vârste între 20 şi 49 de ani suferă de anemie ca urmare a unei lipse acute de fier în organism şi culmea este că majoritatea doamnelor nici măcar nu ştiu acest lucru. Lipsa fierului este o cauză comună a căderii părului şi pentru a afla cu certitudine dacă aceasta este cauza care stă la baza problemei pierderii părului este necesar să faci o serie de analize de sânge, care pot determina nivelul de fier din sânge.
Ce e de făcut în cazul unui răspuns afirmativ? Nimic mai simplu: câteva suplimente cu fier administrate pe o perioadă de timp indicată de medicul specialist şi un regim bogat în acest mineral (mere, ficat de pasăre, spanac, gălbenuş de ou etc.).

O tiroidă leneşă 

Mai exact, hipotiroidismul poate fi şi el o cauză frecventă a căderii părului pentru că nu sunt produşi suficienţi hormoni care să ajute metabolismul şi astfel şi părul are de suferit. Tratamentul medicamentos poate fi de mare ajutor în această situaţie, astfel restabilindu-se nivelul hormonal normal.

Slăbitul brusc 

Multe doamne se supun, cu sau fără conştiinţă, numeroaselor diete din mediul virtual sau din auzite, iar acest lucru poate să le afecteze dramatic organismul, deorece de multe ori se întâmplă să recurgă la înfometare ori diete drastice, care privează corpul de vitaminele şi mineralele necesare.
Vestea proastă este că va dura cel puţin 6 luni până ca părul tău să îşi revină din această traumă suferită, timp în care organismul îşi reface stocul de nutrienţi pierduţi în urma regimului alimentar haotic.

Sindromul ovarelor polichistice 

Este un alt motiv care duce la creşterea nivelului de hormoni androgeni, care poate predispune la creşterea în greutate, risc crescut de diabet, tulburări menstruale, infertilitate şi, problema care ne macină pe noi, femeile, căderea excesivă a părului. Şi, de parcă nu sunt suficiente aceste probleme, această afecţiune poate favoriza creşterea (!) părului în zone mai puţin agreate, cum ar fi cel de pe faţă sau cel de pe suprafaţa corpului (mai puţin de pe cap).

Soluţia într-o astfel de problemă spinoasă constă într-un tratament de lungă durată, care include schimbări în dietă, exerciţii fizice zilnice, administrarea de anticoncepţionale, precum şi de medicamente care scad riscul de infertilitate şi diabet.

Este adevărat, bărbaţii sunt mai predispuşi spre a-şi pierde podoaba capilară, însă nici femeile nu sunt ocolite de această problemă.

Subţierea firului de păr şi căderea abundentă sunt destul de frecvente în rândul doamnelor, iar acest lucru se întâmplă dintr-o multitudine de motive, de la o anumită deficienţă vitaminică până la o problemă de sănătate mai gravă.

Cu toate acestea, căderea părului atât la femei cât şi la bărbaţi poate fi tratată, totul depinzând însă de cauzele care duc la această problemă.

O persoana pierde zilnic, in medie, intre 50 si 100 de fire de par, cel mai adesea in timpul dusului, uscarii sau perierii parului. Caderea parului este, asadar, un proces normal, prin care firele imbatranite sunt inlocuite cu altele noi, care vor creste din acelasi folicul.

Pierderea unui numar mai mare de fire de par poate ascunde insa diferite afectiuni sau carente.

Afectiuni care pot determina caderea parului

Caderea parului poate fi un simptom al unei afectiuni si poate fi interpretat ca un semnal de alarma dat de organism. Printre afectiunile care pot determina caderea parului se numara:

Dereglarile hormonale – Anumite dezechilibre hormonale, inclusiv cele asociate afectiunilor tiroidiene, la fel ca modificarile hormonale care au loc in timpul sarcinii, nasterii, in perioada de premenopauza si la menopauza, pot determina caderea parului.

Bolile de piele – Diferite afectiuni ale pielii, precum dermatita seboreica, eczemele sau psoriazisul pot conduce la caderea parului.

Traumatismele fizice – Caderea parului poate fi si urmarea unor traumatisme fizice sau interventii chirurgicale, astfel de evenimente avand capacitatea de a intrerupe brusc ciclul normal de crestere a parului. In decurs de cateva luni, poate fi afectata pana la 75% din suprafata scalpului. Vestea buna este ca de cele mai multe ori parul se va regenera.

Infectiile – Anumite infectii precum impetigo (infectie bacteriana a pielii, intalnita frecvent la copii) sau sifilis pot provoca subtierea si caderea firelor de par si pot duce chiar la alopecie.

Sindromul ovarelor polichistice – Sindromul ovarelor polichistice este unul dintre motivele pentru care multe femei se confrunta cu pierderea parului sau aparitia acestuia in zone nedorite.

Stresul – Stresul fizic sau emotional se numara, de asemenea, printre cauzele pierderii parului. De obicei, firele de par incep sa cada dupa 2-3 luni de la manifestarea episodului neplacut, inlaturarea factorilor stresanti restabilind cresterea normala a parului, in decurs de cateva luni.

Unele afectiuni autoimune – Printre simptomele anumitor boli autoimune precum lupus eritematos sistemic (afectiune cronica care se manifesta prin inflamatie si leziuni ale tesuturilor din organism) sau boala Basedow Graves (gusa exoftalmica) se numara si caderea parului.

 

Alti factori care provoaca pierderea parului

Nu doar afectiunile pot sa duca la pierderea parului, ci si aspecte ce tin de genetica sau stil de viata. Uneori, in ciuda unei ingrijiri ca la carte si a unui organism sanatos, caderea parului este ereditara si aproape imposibil de contracarat. Alti factori demni de mentionat si care provoaca pierderea parului sunt:

Mostenirea genetica – In cazul in care se manifesta treptat, devenind tot mai evidenta in decurs de cativa ani, caderea parului poate avea cauze ereditare, fiind mostenita de la unul dintre parinti. Mostenirea genetica este una dintre cele mai intalnite cauze ale caderii parului, primele semne fiind vizibile inca de la varsta de 20-30 de ani.

Varsta – Aproape toate persoanele vor observa subtierea si caderea firelor de par odata cu inaintarea in varsta. Totusi, in cazul a pana la 40% dintre femei si barbati, aceasta conditie este mult mai evidenta, cauzele tinand nu doar de varsta, ci si de factorul genetic si de nivelul de hormoni.

Alimentatia deficitara – Foarte des, responsabila de pierderea parului este alimentatia necorespunzatoare, saraca in vitamine, minerale si proteine. Un regim alimentar prea strict, dietele rapide si tulburarile de alimentatie (bulimia, anorexia) pot duce, la randul lor, la caderea in exces a parului.

Greselile in ingrijirea parului – Anumite sampoane, utilizarea frecventa a uscatorului, intinderea parului cu placa, obiceiul de a strange parul cu un elastic agreseaza, de asemenea, firele de par si provoaca pierderea podoabei capilare.

Factorii de mediu – Poluarea atmosferica, expunerea la raze X, dar si clorul din piscine sau anumite metale care se pot depune pe scalp pot declansa pierderea unui numar mai mare de fire de par.

Carente care pot duce la caderea parului

O cauza frecventa a caderii parului este reprezentata de carenta unor vitamine sau minerale.

Carenta de fier are printre consecinte si caderea parului. Galbenusul de ou, ficatul de pasare si carnea rosie se numara printre alimentele bogate in fier. Vegetarienii pot introduce fierul in alimentatie consumand spanac, patrunjel, rucola, naut, linte si smochine.

Lipsa proteinelor din alimentatie incetineste procesul de regenerare a parului. Pieptul de pui, tonul, soia, nucile si ouale sunt printre cele mai bogate surse de proteine.

Deficitul de zinc poate contribui la pierderea podoabei capilare. Zincul poate fi gasit in oua, fasole, carne rosie, piersici, caise si grau incoltit.

Vitamina B12 previne anemia si are un rol important in sanatatea si frumusetea parului. Din acest motiv, o carenta a acestei vitamine poate determina si caderea parului. Principalele surse de vitamina B12 sunt carnea, ouale si lactatele fermentate, dar si unele alimente de origine vegetala (algele, ciupercile Shitake).

Nu doar lipsa anumitor substante nutritive poate determina caderea parului, ci si surplusul. Excesul de vitamina A poate determina caderea parului.

Caderea parului la barbati

Aproximativ 40% dintre barbati sunt afectati de caderea parului pana la varsta de 35 de ani, intre 35 si 60 de ani procentul crescand la 65%.

De cele mai multe ori, caderea parului la barbati, caracterizata de subtierea si retragerea parului, este cauzata de mostenirea genetica, persoanele afectate avand foliculi de par cu o sensibilitate genetica la dihidrotestosteron, un metabolit biologic activ al testosteronului, produs mai ales la nivelul prostatei.

Dincolo de factorii genetici, un rol important il are si stilul de viata, diverse studii evidentiind o legatura semnificativa intre fumat si alopecie, in cazul barbatilor.

Caderea parului la femei

In cazul femeilor, cele mai intalnite cauze ale caderii parului sunt schimbarile hormonale, inclusiv cele asociate afectiunilor tiroidiene, carenta de fier (anemia), lipsa vitaminei B12 si scaderea brusca in greutate. Unele studii mentioneaza ca principale cauze anemia si stresul emotional.

Alopecia

Alopecia este o afectiune autoimuna care afecteaza foliculii pilosi de la nivelul scalpului si duce la pierderea localizata sau generalizata a parului. Cauzele sunt, cel mai frecvent, de natura genetica, in asociere cu factorii de mediu.

Cea mai cunoscuta forma este alopecia involutiva sau de tip masculin, care se manifesta mai ales in a doua jumatate a vietii, in timp ce alopecia androgenica se poate manifesta la varste mult mai tinere si afecteaza atat barbatii, cat si femeile.

In functie de extindere, alopecia poate fi clasificata si astfel:

tipul I se manifesta la barbati in jurul varstei de 20 de ani, la nivelul fruntii si tamplelor;

tipul II apare in jurul varstei de 30 de ani, in zona crestetului;

tipul III se manifesta la nivelul fruntii, la barbatii de 40 de ani;

tipul IV apare la varsta de 50 de ani si se intinde de la nivelul fruntii, pana la vertex;

tipul V se manifesta dupa varsta de 55 de ani, neexistand par decat la liziera.

Remedii impotriva caderii parului

Daca nu este vorba despre cauze legate de diverse afectiuni sau factori genetici, caderea parului poate fi evitata prin ingrijirea corecta a parului si adoptarea unui regim de viata sanatos.

Ce consumam pentru a avea un par sanatos

Dieta care previne caderea parului este bogata in

Omega-3 – somon, nuci, soia, fasole, seminte de in

Fier – ficat de porc, spanac, cereale integrale

Zinc – carne de vita, porc si pui, ciuperci, fasole, nuci, seminte de dovleac

Seleniu – oua, carne de vita, pui, curcan, peste, ciuperci, cereale, ceapa

Vitamina A – morcovi, spanac, dovleac, cartofi dulci, rosii, piersici, mango

Vitamina C – patrunjel, cimbru, usturoi, sparanghel, ardei gras, varza, conopida, kiwi, portocale, grepfrut, coacaze, zmeura

Complexul de vitamine B – cereale integrale, nuci, alune, migdale, fasole, mazare, broccoli, lapte de vaca, lapte de capra, ton, somon, fructe de mare

Reguli in ingrijirea parului

Parul are nevoie de ingrijire speciala pentru a fi sanatos, iar asta nu inseamna decat urmarea catorva reguli simple, precum:

Spalarea parului de 2-3 ori pe saptamana. Nu este indicata spalarea mai frecventa deoarece sunt indepartate uleiurile naturale care protejeaza firul de par (este afectata bariera hidrolipidica a scalpului);

Cele mai potrivite sunt sampoanele blande si naturale, fara surfactanti puternici; o cantitate de marimea unei monede este suficienta pentru un par de lungime medie, samponul aplicandu-se o singura data;

Parul nu trebuie stors imediat dupa baie, ci infasurat lejer intr-un prosop din microfibra, care absoarbe apa fara a agresa firele de par;

Sunt de evitat: folosirea mult prea frecventa a produselor de styling, uscarea parului cu aer prea cald, decolorarile repetate si folosirea accesoriilor rigide pentru prinderea parului.

In concluzie, este important sa identificam cauzele pierderii firelor de par, de foarte multe ori, caderea parului putand fi prevenita.